Shoppping Cart
Tootesildid

Lihtsad gluteenivabad küpsetised. Sööme end koos saledaks ja terveks!

Gluteenivaba küpsetamine on veidi keerulisem, kui lihtsalt nisujahu asendamine gluteenivaba jahuga. Poes müüdavad valmis gluteenivabad jahusegud on sageli väga tärkliserikkad ja tervislikkusest on asi kaugel. Lahenduseks võib olla mitme erineva jahu kokku miksimine.
Mina kasutan nii magusate, kui soolaste küpsetiste valmistamisel palju puu ja köögivilju, mis annavad küpsetistele kehasõbralikuma noodi.

Koostisained

3 muna vahustada
1-1,5 dl palmisuhkrut
1+1/4 dl täistera riisijahu
1,5 dl teffihelbeid
100 g sulatatud kookosrasva
4-5 dl riivitud hapukamat õuna
kaneeli julgelt
vaniljet
1 tl küpsetuspulbrit
1 pakk mandlilaaste koogi sisse ja peale
soovi korral kardemoni
maitsete esiletoomiseks suts soola

Valmistamine

Puhasta, koori ja riivi õunad. Õuntega võid alati natuke liialdada 😉 Sulata kookosrasv. Sega kokku õunad, suhkur, kookosrasv, lisa massile kuivained. Kui kõik on ilusasti segunenud lisa õrnalt segades vahustatud muna, puista peale mandlilaaste ja pane kook seejärel kohe ahju. Võib valmistada ka muffinivormis.
Küpseta 200 ℃ juures ca 30 min. Lase jahtuda. Kook maitseb kõige paremini järgmisel päeval.

Koostisained

2,4 dl mandlijahu
0,8 dl kookosjahu
0,8 dl kookossuhkrut
3/4 tls küpsetuspulbrit

1,2 dl sulatatud kookosrasva
2 supilusikatäit vett
vaniljet
1muna
1-2 hurmaad

Valmistamine

Sega kuivained omavahel ja lisa kõik ülejäänud komponendid peale hurmaa. Mikserda ühtlaseks. Valmista taignast pallikesed ja aseta küpsetusplaadile. Vormi küpsis mille keskel on nõgu kuhu saad asetada kooritud ja tükeldatud või püreestatud hurmaa. Kui ei ole hurmaa hooaeg siis kasuta midagi muud mahedat, näiteks mustikaid.

Küpseta 180 kraadi juures ca 15 minutit
Jahuta ja naudi!

Imelihtne küpsetis – kerge valmistada ja väga maitsev. Võimalik valmistada ilma lisatud magustajateta.
Õunavorm pähklise kattega????????????

Koostisained

Põhi:

4 õuna
1/2 laimi mahl
Teelusikatäis kaneeli
Vaniljet
Muskaatpähklit

Kate:

80 g mandlijahu
4 spl kookosrasva/võid/õli
80 g metsapähkleid (purustada tükkideks)
1/2 dl kaerahelbeid/kliisid
2 spl mett/agaavisiirupit/palmisuhkrut (soovi korral)
1 tls kaneeli
Vaniljet
Veidi soola

Valmistamine

Põhi:

Koori õunad ja viiluta õhukeseks. Pigista peale laimimahl ja sega. Lisa kaneel, veidi riivitud muskaatpähklit, vanilje ja sega kõik läbi. Aseta ahjuvormi põhja.
Soovi korral võid lisada natuke mett/agaavisiirupit/palmisuhkrut ca 1 spl

Kate:

Sulata rasvaine ja lisa juurde kõik muud komponendid. Pudista õuntele, kata vorm fooliumiga ja pane ahju. Küpseta 200 kraadi juures kaetuna 20 min, siis eemalda kate ja veel 10-15 min. Head isu!

Koostisained

3 muna vahustada
2 dl palmisuhkrut
0.5-0.75 dl õli
vähemalt 500 g peenelt riivitud porgandit
3 dl täistera riisijahu (võid proovida ka muud jahu)
1 tl (gluteenivaba) küpsetuspulbrit
vaniljet, kaneeli, kardemoni
veidi soola
peotäis rosinaid, peotäis mandlilaaste, hakitud viigimarju
1/2-3/4 apelsini riivitud koor

Valmistamine

Retseptis on küll palmisuhkur, aga võid proovida teha ka vaid kuivatatud puuviljadega, mis väikesteks tükkideks lõigatud, või siis püreestatud datlitega. Puuviljavalik retseptis on minu maitse järgi, seda võib muuta. Viigimari teeb hästi mõnusalt krömpsuks ja apelsinikoor on ka kohustuslik 🙂 Maitsestamine on väga oluline, et kook hästi välja tuleks (kardemon, kaneel).

Tükelda puuviljad väikesteks tükkideks (va rosinad).
Riivi porgandid peenelt.
Vahusta munad tugevaks vahuks.
Sega kõik komponendid omavahel ja lõpus lisa kiirelt munavaht.
Küpseta 200℃ 25 min.

Koostisained

Ühe inimese kogus:

1,5 dl kookosjahu
0,4 dl kookosrasva
0,25 dl mett (proovi steviaga)
Veidi soola

Valmistamine

Sega kõik ained kokku ja küpseta 180 kraadi juures 9 min
Lase taheneda
Peale jahtumist on mõnusad krõbedad. Kookosrasva läheb siia üksjagu aga eks palju sulab välja küpsetamise käigus. Lisaks on tuba magusat lõhna täis!

Riisijahu peaks alati olema korralik täistera riisijahu, selle maitsest oleneb väga palju. Sama tatrajahuga – retseptides kasuta alati toortatrajahu, mitte röstitud tatrast valmistatud jahu, mis on toitainetevaene ja rikub maitse. Suhkruvabal küpsetamisel võid magustajana proovida leotatud datlitest valmistatud püreed, kuid arvesta, et küpsetis kaotab sellega õhulisust ja on nätskem.

Kui tekib küsimusi, siis võib julgelt kirjutada või joonistada?

Kes ei viitsi ise kokata, leiab oma suhkruvabad maiustused siit: