Shoppping Cart
Tootesildid
Kati Mäekallas

5 peotäit köögivilja

Kõik on kuulnud, kõik on näinud seda peediturunduskampaaniat imelike köögiviljamehikeste ja veel kummalisemate hüüdlausetega – peet põlve ei praksuta ja kurk kõhtu ei kergita jne.

Meile, maa- ja talurahvale tutvustatakse köögiviljade toiduks kasutamise “hüvesid”. Vot mis kõik kapitalismiga kaasneb! Või siiski… Juba väikese tüdrukuna mäletan isa morni nägu kui ta töölt saabudes avastas, et midagi taimset on liiga palju söögi sisse sattunud. Ükskord ta läks isegi ukselt tagasi endale “süüa otsima”.

Toitumisteadus ei olnud sel ajal kindlasti nii arenenud kui praegu, teadlikkus oli madalam. Kuid täna? Mis on meie vabandused? Köögiviljade kilohinnad ei ole kallid, neid saab osta pestult ja isegi kooritult… Poodide letid on täis head ja paremat rohelist kraami ka keset talve.

Me peame uuesti sööma õppima. Back to the basics, nagu öeldakse. Selleks on kulutatud hunnik raha, et õpetada inimesi uuesti sööma. Nii et me ennast ei kahjustaks.

Usku pole. Usku sellesse et kehva kütusega kaugele ei sõida. Autode puhul on see enesestmõistetav, aga me ise… Auto läheb hooldusesse, vahetame õli, putitame siit ja sealt ja teeninduses oodates närime ise hot dogi. Klassika.

Enne kui Tervise Arengu Instituut alustas kampaaniat “Sinu tervis on su enda kätes. Söö 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas” tehti uuring. Ja mis selgus:

* inimesed teavad et puu ja köögiviljad on kasulikud (braavo)

  • kuid nad ei tea kui palju neid tuleks süüa (“…ma ei tea palju süüa, ma igaks juhuks ei tarbi üldse”)
  • puuduvad teadmised ja ideed toidu valmistamiseks (aga google?)
  • hind (arusaamatu – mis on köögiviljakilost veel odavam?)
  • söögi valmistamisele kuluv aeg (aeg on raha)


Kui palju on siis 5 peotäit?
Umbes 500 grammi.

Loetlen siin mõnede köögiviljade keskmised kaalud:

  • porgand 75 g
  • õun 65 g
  • paprika 125 g
  • tomat 65 g
  • sibul 95 g
  • kurk 100 g
  • baklazaan 150 g

Minule kui suurele smuuti- ja köögiviljasõbrale ei tundu 500 g söömine mingi ületamatu raskus.

Uurimusest selgus aga et vähemalt 5 peotäit (minimaalne portsjon) tarbib vaid 8% elanikkonnast, tervelt 49% tarbib ca 100g ja 2% ei söö üldse puu ja köögivilju. Mida need inimesed siis söövad?

Kosmonautide toitu teeme siin Saaremaal. Proovi ära ja vaata kas hakkavad tiivad kasvama.

Kauplustes degustatsioone tehes vaatavad eriti meesterahvad mind imeliku näoga kui neile vaimustusega kuivatatud peedist räägin. Nüüd siis tean miks. Nad ei tea mis peet on.

Näete mehed, see on punapeet!

Kui juba jutt peediseks läks… Seemnebatoone tehes kuivatame toorest peeti ca 17 tundi madalal temperatuuril (41℃), et säiliks võimalikult palju head kraami. Kokku siis tegeleme ühe tootega 2 päeva – esimesel valmistame ja kuivatame (öö läbi), teisel pakime ja etiketeerime. Päris kaua aega võtab.

Punane peet

Peedi ja pohla seemnebatoon on meil väga populaarne – kliendid mõistavad, et toores peet niimoodi kontsentreeritud kujul lihtsalt peab midagi head nende kehas korda saatma.

Seemnebatoonides on kuni 330 grammi värsket köögivilja ühe valmis paki kohta mis kaalub 110 grammi. Ehk siis selleks et valmistada 110 g seemnebatooni läheb kuivatisse kuni 330 grammi köögivilju, lisaks seemned ja tatraidud…

Armastusega,
Kati